TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Народното събрание подкрепи бюджета за 2018 на първо четене

  • Written by  КИС 13
Народното събрание подкрепи бюджета за 2018 на първо четене

Приеха бюджета за 2018 на първо четене в народото събрание. Държавата планира да изхарчи догодина над 39 милиарда лева, което е с 2,5 милиарда повече от 2017. 

Според управляващите философията на бюджета е за подкрепа на икономическата активност на бизнеса и продължаващ устойчив растеж. Приоритети в бюджета са образование и социални дейности.

"За мен е изключително впечатляващо това, което е заложено в бюджет 2018 година. Трябва да отчетем и допълнителната добавена стойност, която ще дойде за развитието на регионите и за реализирането на определени секторни политики, свързана с европейското финансиране. Трябва да знаем, че европейското финансиране може да бъде добавена стойност в управлението на ГЕРБ, защото знаем, че добавена стойност в управлението на БСП няма как да има", заяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Какво имаме днес - растяща икономика и най-синтезираният показател е БВП, който е над средното ниво за европейските страни. За 2018 година приходите ще бъдат с 2,3 млрд. лв. повече спрямо отчетените за предходната година. Над 11 млрд. лв. е фискалният резерв, върнато е доверието в банките, кредитирането е при изключително ниски лихви, финансова стабилност, гарантирана от стабилен валутен борд, подплатен с високи валутни резерви", каза на свой ред народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова.

От БСП пък обвиниха управляващите, че са направили бюджет на застоя. Според тях той е правен на парче. Левицата ще внесе свой алтернативен вариант между първо и второ четене, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

"Това е бюджет на застоя. Това е паралелният бюджет на паралелната държава. Държавата на управляващите, която гледа от високо и не иска да реши проблемите на хората", заяви Корнелия Нинова

ДПС също разкритикуваха бюджета.

"От бюджет на зрителната измама в съпоставка с един холивудски филм, през бюджет на работните заплати и на изгубеното време. Икономиката има крещяща нужда от външни и вътрешни инвестиции. Увеличаването на капиталовите разходи по-скоро се явява фискален буфер. Основната причина за неинвестиране са административните спънки в страната. По отношение на растежа – не се вземат предвид структурата на БВП. Как да бъдат стимулирани онези сектори и фактори на растежа, за да се получи ускоряване на икономическия растеж", посочи депутатът Йордан Цонев.

След бурните дебати в пленарна зала, бюджетът беше приет с 126 гласа "За", 96 "Против" и 1 "Въздържал се".

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев встъпи в длъжност като ректор на Русенския университет

До няколко години може да има недостиг на учители в русенските гимназии

Служители на "Съдебна охрана" излязоха днес на протест в Русе

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Кандидат-студенти и родители се запознаха отблизо с Великотърновския университет

Световната организация на местните власти ще заседава във Велико Търново

Велико Търново отбеяза 145-та годишнина от обесването на Васил Левски

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Предстоят ремонти на всички читалища в община Разград

Прокуратурите в Разградско внесли 59 наказателни производства през януари

Утвърдиха областната здравна карта на Разград

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Ритуално захранване на коне и конкурс за най-дълга коса на Тодоровден в Търговище

С общоградско поклонение Търговище почете днес 145 години от гибелта на Васил Левски

Община Търговище заделя 18 000 лева за подкрепа на даровити деца