TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Кметът на Разград сезира прокуратурата заради действия на фондация "Четири лапи"

  • Written by  КИС 13
Кметът на Разград сезира прокуратурата заради действия на фондация "Четири лапи"

Подготвят жалба до Районна прокуратура в Разград с искане да се образува предварителна проверка за действия на фондация "Четири лапи".

Според кмета д-р Валентин Василев двете малки лъвчета и болният лъв Асен ще бъдат транспортирани в Холандия без знанието на Общината, която е собсвтеник на животните. Кметът получил тази инфорамция от началника на отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните в София.

отърсиха ме с искане за становище дали местната управа е уведомена, че "Четири лапи" имат намерение да транспортират лъвчетата в Холандия в петък.", каза кметът на Разград д-р Валентин Василев

Заявлението на фондацията до ОДБХ - София било с дата 23 януари, в него било описани паспортите на лъвовете, прикрепено било и писмо от МОСВ в отговор на запитване на фондацията относно необходимите документи за пътуване на лъвовете в страни от ЕС.

Кметът на Разград обяви, че не само не е уведомен за събитието на 26 януари, но и не знае, че малките лъвчета са в софийския зоопарк, първите 3 месеца от живота си те бяха под грижите на фондация "Дивите животни" във ветеринарна клиника. Той бе категоричен, че докато няма влязло в сила решение на Общински съвет - Разград, не може да даде съгласие за заминаване на лъвчетата в Холандия.

"Общината е собственик на лъвовете, не е прехвърляла собствеността на "Четири лапи" и те нямат фактически правни основания да се разпореждат с тази собственост", заяви д-р Василев.

Стана ясно и че близо месец вече се бави отговор от Министерството на околната среда на запитване дали спасителния център в Холандия отговаря на изискванията на българското и европейското законодателство.

На 26 януари, когато е насрочено пътуването на лъвовете до Холандия, в Разград ще има сесия на Общинския съвет, на която ще се разгледат две докладни записки, касаещи тяхната съдба.

Телевизия КИС 13 ще предава пряко редовното заседание от 11:00 часа.

Пълен запис от пресконференцията на кмета на Община Разград д-р Валентин Василев гледайте ТУК!

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Планират ремонт на ЖП линията Русе - Варна

Верижна катастрофа с три автомобила стана снощи на пътя Русе - Разград

Новото трасе "вход" на Дунав мост при Русе временно спира да работи

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Великотърновският университет отбелязва своята 55-та годишнина и патронния си празник

Предстои голямо залесяване във Велико Търново

59-годишен мъж открадна колело в село Михалци

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Поглед към бъдещето - изчезват ли занаятите в България?

15 кучета от приюта в Търговище са намерили своя стопанин от началото на годината

В Търговище започна "Вълшебната завеса"