TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

По изцяло нов модел ще определят цената на водата след 2020 година

  • Written by  КИС 13
По изцяло нов модел ще определят цената на водата след 2020 година

Изцяло по нов модел ще се определя цената на водата след 2020 година.

Ще има тарифа за социално слабите, които ще имат символична сметка, ако ползват 1,5 кубика вода на човек месечно, но ако надхвърлят това потребление, ще плащат за количествата в повече по цените за богати.

Отделно потребителите ще плащат такса "солидарност" по 10 стотинки за кубик, които ще отиват за инвестиции в регионите, в които ВиК-тата не са се обединили, или където водата се доставя чрез помпи в труднодостъпни райони.

Новият тарифен модел е разписан в Стратегията за водния сектор подготвена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Световната банка. Законопроектът е почти готов и вероятно през април ще бъде вкаран за обсъждане в Министерски съвет и след това в Парламента.

Новото в ценообразуването ще бъде такса "солидарност", която ще се заделя за инвестиционни нужди и запълване на дупката от 8 млрд. лв., необходими за справяне с проблемите със загубите на вода и подобряване на качеството на доставката и услугите.

Ще има и две тарифи - за бедни и за всички останали. Предвижда се дневно един социално слаб българин да има право на 50 литра вода. За това количество ще се плаща преференциална цена от 1 лев месечно. Разчетите показват, че това ще струва годишно около 15 млн. лв. на държавния бюджет, с които ще се покрива разликата между социалната и нормалната тарифа.

По данни на Министерството на регионалното развитие за последните 10 години в изграждането на ВиК инфраструктура са вложени над 500 млн. лв. В същото време обаче загубите на вода са средно 60%, докато в останалите държави от Европейския съюз те са 2 пъти по-ниски.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Комисията по бюджет и финанси към Общински съвет - Разград проведе заседание преди сесията

Опасността нараства - огнище на африканската чума по свинете на 20 километра от България

Какво ще видим на тазгодишния Панаир на киселото мляко в Разград

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Проблемите на хората с увреждания в Търговище и как Общината реагира на предизвикателствата

Десетки отбелязаха 181-та годишнина от рождението на Васил Левски в Търговище

Ремонтират тротоарите по улица "Ал. Стамболийски" в Търговище

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Великотърновският университет вече прие над 1000 нови студенти

Във великотърновско се провежда Европейското първенство по спортно ориентиране

Гости от Виетнам бяха на посещение днес във Великотърновския университет

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ