TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

В русенското село Басарбово отбелязаха Бабинден

  • Written by  КИС 13
Денят на родилната помощ бе съпроводен от много песни и хора, като жителите и гостите на селото не се уплашиха от студеното време Денят на родилната помощ бе съпроводен от много песни и хора, като жителите и гостите на селото не се уплашиха от студеното време

В русенското село Басарбово отбелязаха днес Бабинден.

Денят на родилната помощ бе съпроводен от много песни и хора, като жителите и гостите на селото не се уплашиха от студеното време.

През това време пък преоблечени жени като полицаи, спираха автомобили, шофирани от мъже и искаха пари, както повелява традицията. Честването продължи в пенсионерския клуб на Басарбово с празнична програма, в която участие взеха индивидуални изпълнители и състави от Русе.

Събитието уважиха областният управител на Русе Галин Григоров, председателят на Общинския съвет чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев, народни представители и общински съветници.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев отправи слово към присъстващите:

"Приемете приветствието ми за усилията на всички вас – настоящи и бъдещи майки, баби, които давате началото на новото поколение в село Басарбово и във всички населени места на Община Русе! Раждането и възпитанието на дете и неговото отглеждане е една от най – важните задачи в живота. Затова, на този ден осъзнаваме още по - силно смисъла и ценността на децата за запазване и развитие на обществото ни."

Областният управител на Русе също поздрави всички с празника, като подчерта, че съхраняването и предаването на типичните български традиции е в основата на формирането националното самосъзнание на бъдещите поколения.

"Това е един от начините всеки от нас да се докосне до бита, присъщ за българина през определен исторически период", заяви още Григоров.

Областният управител поднесе кърпа, сапун и букет на акушерката Надка Узунова, която дълги години изражда децата от селото.

Празникът бе организиран от кметството на Басарбово и Народно читалище "Св. Димитър Басарбовски – 1902".

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Световната организация на местните власти ще заседава във Велико Търново

Велико Търново отбеяза 145-та годишнина от обесването на Васил Левски

Започна почистване на Присовските завои

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Обраха апартамент в Разград

Полицията в Разград разследва кражба на "Гражданска отговорност" и свидетлство за регистрация на МПС

Малко над 900 лева е средната работна заплата в Разградско

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Община Търговище заделя 18 000 лева за подкрепа на даровити деца

Неправилно изпреварване предизвика катастрофа в Търговище

Общинският съвет в Търговище ще разгледа две номинации за почетен гражданин