TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

В русенското село Басарбово отбелязаха Бабинден

  • Written by  КИС 13
Денят на родилната помощ бе съпроводен от много песни и хора, като жителите и гостите на селото не се уплашиха от студеното време Денят на родилната помощ бе съпроводен от много песни и хора, като жителите и гостите на селото не се уплашиха от студеното време

В русенското село Басарбово отбелязаха днес Бабинден.

Денят на родилната помощ бе съпроводен от много песни и хора, като жителите и гостите на селото не се уплашиха от студеното време.

През това време пък преоблечени жени като полицаи, спираха автомобили, шофирани от мъже и искаха пари, както повелява традицията. Честването продължи в пенсионерския клуб на Басарбово с празнична програма, в която участие взеха индивидуални изпълнители и състави от Русе.

Събитието уважиха областният управител на Русе Галин Григоров, председателят на Общинския съвет чл.-кор. проф. дтн. Христо Белоев, народни представители и общински съветници.

Депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев отправи слово към присъстващите:

"Приемете приветствието ми за усилията на всички вас – настоящи и бъдещи майки, баби, които давате началото на новото поколение в село Басарбово и във всички населени места на Община Русе! Раждането и възпитанието на дете и неговото отглеждане е една от най – важните задачи в живота. Затова, на този ден осъзнаваме още по - силно смисъла и ценността на децата за запазване и развитие на обществото ни."

Областният управител на Русе също поздрави всички с празника, като подчерта, че съхраняването и предаването на типичните български традиции е в основата на формирането националното самосъзнание на бъдещите поколения.

"Това е един от начините всеки от нас да се докосне до бита, присъщ за българина през определен исторически период", заяви още Григоров.

Областният управител поднесе кърпа, сапун и букет на акушерката Надка Узунова, която дълги години изражда децата от селото.

Празникът бе организиран от кметството на Басарбово и Народно читалище "Св. Димитър Басарбовски – 1902".

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Великотърновският университет отбелязва своята 55-та годишнина и патронния си празник

Предстои голямо залесяване във Велико Търново

59-годишен мъж открадна колело в село Михалци

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Обсъдиха промяната в регулацията до блок "Дан Колов" в Разград

Севгин Шукри от ДПС спечели извънредните избори в Лозница

Населението на България ще падне под 7 милиона души още през тази година

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Поглед към бъдещето - изчезват ли занаятите в България?

15 кучета от приюта в Търговище са намерили своя стопанин от началото на годината

В Търговище започна "Вълшебната завеса"