Banner Top Demo
TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Бяла почете 140-та годишнина от смъртта на баронеса Юлия Вревская

  • Written by  КИС 13
Бяла почете 140-та годишнина от смъртта на баронеса Юлия Вревская

Възпоменателна церемония по повод 140 години от смъртта на руската баронеса Юлия Вревская се проведе в Бяла.

Първо бяха поднесени венци и цветя на паметника й на площада до часовниковата кула в града. Там до 1907 година е бил гробът на баронесата, работила като милосърдна сестра в 48-ма военновременна болница в Бяла по време на Руско-турската освободителна война.

Юлия Вревская със собствени средства от продаден имот създала медико-санитарен отряд от 22-ма лекари и сестри. На 20 ноември 1877 пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла. На следващия месец била командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край църквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова.

След поднасянето на веници и цветя, събитието продължи в салона на читалище "Трудолюбие – 1884". Кметът на община Бяла Димитър Славов изтъкна в словото си, че благородното дело на баронеса Юлия Вревская трябва да се помни и да служи и днес като пример за подражание. Във възпоменателното събитие участие взе и генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

По повод годишнината от смъртта на Юлия Вревская концерт изнесе представителният ансамбъл на Въоръжените сили на република България. С изпълнения се представиха и малчугани от детска градина "Стадиона" в Бяла.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Инвестират още над 5 милиона лева в община Разград

Приеха общинската програма за закрила на детето в Разград

Телефонни измами за над 10 хиляди лева са реализирани в област Разград от началото на 2018

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Полицията в Търговище хвана крадец на мобилен телефон

Завърши основният ремонт на детска градина "Приказка" в Търговище

Почистват от растителност пътя между търговищките села Стража и Черковна

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Проф. Георгий Станишев: "Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции"

Отново чистят от наноси река Белица във Великотърновско

Във Велико Търново обсъдиха промените в Закона за водите

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ