TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

"Търговище днЕС" ще приобщава младите хора към живота на града

  • Written by  КИС 13
"Търговище днЕС" ще приобщава младите хора към живота на града

Миналата седмица ви запознахме с обявеният конкурс-фоторазказ за ученици "Търговище днЕС". Организиран е от Общината е във връзка с председателството на България на Съвета на Европейския съюз с цел да приобщи младото поколение към живота на града и да подкрепи ученическото творчество и креативност.

Темата на конкурса изисква да се представят различни аспекти на местните традиции, бит, култура, начин на живот, спорт и развлечения, училищна и улична среда, в контекста на европейските ценности и символи. В него могат да участват ученици от 5 до 12 клас, разделени в две възрастови групи.

"Желанието ни е да мотивираме, да провокираме учениците, да ги накараме да излезнат на улицата, за излезнат близко до местата, които са исторически. Местата, които са им направили впечатление, някъде, където са живяли, лични емоции, нещо, което ги накарало да се почувстват в по-особен начин, да ги събудим към извън учебния процес, да станат част от гражданските ни инициативи, да станат истински мислещи за Търговище и за България.", заяви заместник-кметът Рая Матева.

Преди три години, сегашните седмокласници Теодор, Атила и Георги бяха участници в подобен проект под надслов "Памет и паметни места в града". Ръководителят на проекта, както и самите те споделят, че са много удовлетворени от такива извън училищни форми, защото освен да снимат, те така разнообразяват свободното си време, сближават се по между си, най-вече научават много неща за обектите, предмет на техните занимания. Сега и тримата ученици имат желание да участват в конкурса, дори вече имат и набелязани обекти в града.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят до 10 авторски снимки, подредени във фоторазказ, в срок до 10 април 2018 година.

"Ще бъде отворена страница в сайта на Община Търговище, където гражданите ще могат да гласуват, да изразят своя вот за своя  предпочитан фоторазказ, а линкът към страницата, заедно с регламента на конкурса ще бъдат изпратени на побратимените на Търговище градове , което ще има даде възможност освен да се запознаят с новия облик на Търговище, ще могат да гласуват за фоторазказите.", допълни още заместник-кметът Матева.

След обявяването на конкурса, вече има и предложения  за разширяването му, а именно - конкурс за есе по същата тема. Призовата тройка в двете възрастови групи ще бъде определена чрез публична анкета на сайта на Общината в периода 13 април – 7 май. Награждаването ще се състои в Деня на Търговище – 14 май.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

За първи път се проведе инициатива за здравословно хранене в русенската болница

Проведе се областното състезание "Млад огнеборец" в Русе

Съкращават 150 легла в болниците в област Русе?

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Великотърновският университет отбелязва своята 55-та годишнина и патронния си празник

Предстои голямо залесяване във Велико Търново

59-годишен мъж открадна колело в село Михалци

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Севгин Шукри от ДПС спечели извънредните избори в Лозница

Населението на България ще падне под 7 милиона души още през тази година

Средната заплата в област Разград нарастнала с 12% за година