Banner Top Demo
TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Какво ще се проучва в Мисионис през това археологическо лято

  • Written by  КИС 13
Какво ще се проучва в Мисионис през това археологическо лято

На 7 километра от Търговище се намира античният град Мисионис, където всяка година се извършват разкопки и проучвания на терен от близо 700 декара.

Съществувал е от III до края на XIV век, когато е унищожен от османските завоеватели. Оттук тръгва и съвременният град Търговище, чието ръководство прави всичко възможно за финансирането на разкопките на обекта с цел той да бъде предпочитана туристическа дестинация.

Всяка година за археологически и възстановителни дейности, Община Търговище отпуска 35 хиляди лева, а родолюбиви бизнесмени от града правят дарения. Със скромна сума от около 50 хиляди лева, които са крайно недостатъчни, археолозите продължават ежегодно проучванията.

"Целта ни е да можем колкото се може по-пълно да покажем архитектурните останки от ранновизантийския период, ако има такива от XIX – X век и тези от XII – XIV век.", каза ръководителят на разкопките Ангел Конаклиев.

В края на миналата година Община Търговище внесе мотивирано искане в Министерството на финансите – за необходимостта от финансиране за обекта, най-вече за реставрация и консервация с цел запазване на разкритите участъци.

"Тази година ние получихме един подарък за Нова година, това беше голяма радост за всички от Общината, понеже с постановление на Министерски съвет бяха осигурени 100 000 лева.", заяви на кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Археологическото лято в античния град през тази година ще започне с бюджет от 150 000 лева.

"Продължава работата в ранновизантийската крепост, където вече имаме желание да отворим двора на Базилика №2, където се намира баптистерията, т.е кръщелната, която е много интересна, ще продължи проучването в южната част на крепостта, вече ще заложим нови квадрати в северната част на крепостта, северно от Базилика №2. Смятаме да продължим работата и по проучването на Северния квартал, който се намира по поречието на река Врана. В древния Мисионис е съществувала сграда, търговска кантора, която е служила за търговия с Русия. Изостанахме доста и с консервацията, винаги досега се е правела полева консервация. Ще бъдат консервирани сградите от източния квартал, смятаме църква №1, която е извън пределите на крепостта, както и голяма част доколкото е възможно, от новоразкритите структури в ранновизантийската крепост.", сподели ръководителят на разкопките Ангел Конаклиев.

"Наистина Мисионис е бил миналото, Мисионис е сега настоящето, когато правим разкопките, Мисионис ще бъде и бъдещата туристическа дестинация в град Търговище. Защото Търговище е на такова място, че когато идват туристите във Варна и минават към Търново, те могат спокойно да спрат в Търговище и да посетят Мисионис. Разбира се, ако се направят така нещата, че да има добър достъп и това е следващата ни задача – достъпът до античната крепост.", каза на свой ред д-р Димитров.

"Северният Перперикон", така нарича археологът Николай Овчаров Мисионис. В момента ръководствата на Областта и на Общината водят преговори с Министерството на земеделието за смяна на собствеността на близо 1000 декара площ, колкото заема проучваният обект. След като мястото стане общинска собственост, за проучване и консервация на античния град ще могат да се изготвят проекти за финансирането му с Европейски средства.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Пожар нанесе щети по къща в Русе

Задържаха контрабандни цигари за над 2500 лева на Дунав мост при Русе

Новите мобилни екипи на НАП - Русе започнаха да запечатват обекти

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Инвестират още над 5 милиона лева в община Разград

Приеха общинската програма за закрила на детето в Разград

Телефонни измами за над 10 хиляди лева са реализирани в област Разград от началото на 2018

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Проф. Георгий Станишев: "Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции"

Отново чистят от наноси река Белица във Великотърновско

Във Велико Търново обсъдиха промените в Закона за водите

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ