Banner Top Demo
TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

По случай Освобождението на Търговище в историческия музей показват изложба на оръжия и документи

  • Written by  КИС 13
По случай Освобождението на Търговище в историческия музей показват изложба на оръжия и документи

Изложба на оръжия и документи могат да видят жителите на Търговище в историческия музей. Експозицията е посветена на 140-годишнината от освобождението на града и ще може да се види до края на март.

В историческия музей в Търговище освен оръжия и документи, могат да се видят и нагръдни кръстове и вещи на загинали руски войници и офицери. Силно впечатление прави книжчица на 8-годишно детенце от село Вардун, което е нарисувало 32 войници, които преминават презс селото с пушки на рамо.

Преобладаващото в изложбата са пушките и хладните оръжия на двете воюващи страни. Показани са много също саби и ятагани и една казашка шашка с интересна история, пряко свързана с Освобождението на града. Много от личните вещи и снимки на участниците в Освобождението се показват за първи път.

В експозицията може да се види единственото по рода си знаме на първата войскова част в града от времето на Освобождението. Носено е от дядо Пеньо Стоянов, който е водил групата, която е извикала руските войници от Омуртаг, тогавашен Осман пазар. Преди да постъпи в музея през 50-те години на миналия век, знамето е съхранявано в казармите в града.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Пожар нанесе щети по къща в Русе

Задържаха контрабандни цигари за над 2500 лева на Дунав мост при Русе

Новите мобилни екипи на НАП - Русе започнаха да запечатват обекти

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Инвестират още над 5 милиона лева в община Разград

Приеха общинската програма за закрила на детето в Разград

Телефонни измами за над 10 хиляди лева са реализирани в област Разград от началото на 2018

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Проф. Георгий Станишев: "Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции"

Отново чистят от наноси река Белица във Великотърновско

Във Велико Търново обсъдиха промените в Закона за водите

Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ