TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Кметът на В.Търново: Националната програма за саниране да обхване и сградите - паметници на културата

  • Written by  Super User
Дискусията "Историческите квартали", провела се в София, организирана от Столична община и в-к "24 часа" Дискусията "Историческите квартали", провела се в София, организирана от Столична община и в-к "24 часа"

Кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Габрово, Търговище, Несебър и Копривщица подписаха днес в столицата Национална харта на градовете с исторически зони в България.

Това стана по време на дискусията "Историческите квартали", организирана от Столична община. Във форума участие взеха още регионалният министър Николай Нанков, председателят на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов и френският посланик Еерик Льобедел.

По време на дискусията кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов подчерта, че една от най-големите трудности пред Общините е одобряването и узаконяването на проектите за реставрация на сгради - паметници на културата. Панов настоява за нормативни промени в Закона за устройство на територията, които да помогнат за улесняването и ускоряването на процедурите по реставрациите на сградите.

Кметът на старата столица предложи също и разширяване обхвата на националната програма за енергийна ефективност по начин, по който тя да обхване историческите къщи, но ремонтните дейности да се извършват съобразно архитектурните им стилове.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

За първи път се проведе инициатива за здравословно хранене в русенската болница

Проведе се областното състезание "Млад огнеборец" в Русе

Съкращават 150 легла в болниците в област Русе?

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Севгин Шукри от ДПС спечели извънредните избори в Лозница

Населението на България ще падне под 7 милиона души още през тази година

Средната заплата в област Разград нарастнала с 12% за година

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

15 кучета от приюта в Търговище са намерили своя стопанин от началото на годината

В Търговище започна "Вълшебната завеса"

Днес Търговище отбелязва своя празник