TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Френски експерти ще запознаят местните власти в България с работещите решения за съхраняване на културното наследство

  • Written by  Super User
Това ще стане през октомври, когато Велико Търново ще бъде домакин на национален форум, по инициатива на кмета Даниел Панов, в който ще вземат участие представители от френската Националната асоциация "Зебелжителности и забележителни градове на Франция" Това ще стане през октомври, когато Велико Търново ще бъде домакин на национален форум, по инициатива на кмета Даниел Панов, в който ще вземат участие представители от френската Националната асоциация "Зебелжителности и забележителни градове на Франция"

Френски експерти ще споделят опит с Велико Търново и местните власти в България по отношение на опазването на културното наследство.

Това ще стане през октомври, когато в старата столица ще се проведе национален форум, по инициатива на кмета Даниел Панов, в който ще вземат участие представители от френската Националната асоциация "Зебелжителности и забележителни градове на Франция".

Събитието ще дъде възможност както на българските местни власти да обменят добри практики и да се запознаят с работещите решения във Франция по въпроса със съхраняването на недвижимото културно-историческо наследство.

Темите на дискусията ще бъдат свързани с необходимите законодателни промени, ускоряването на сроковете за одобрение на проекти за реставрация на паметници на културата, мерките, които кметовете могат да предприемат срещу нехаещите собственици на старинни къщи, както и дигитализацията на базата данни и създаването на единен електронен регистър на паметниците на културата.

"За целта Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ вече работи за синхронизацията на Закона за културното наследство, Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за устройство на територията. Проекторешенията ще са готови до есента", обясни кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ, по време на среща с Джонатан Феди - мениджър международно сътрудничество и проекти в Националната асоциация "Забележителности и забележителни градове на Франция".

Феди поздрави Панов за усилията, които местната власт полага, както и изрази положителни впечатления от реставрацията на старинни сгради във Велико Търново.

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РУСЕ

Русе отново на протест срещу замърсяването на въздуха

Обявени свободни работни места в област Русе

Политическата нестабилност в Румъния бавела проектите за нови мостове над Дунава

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ РАЗГРАД

Обраха апартамент в Разград

Полицията в Разград разследва кражба на "Гражданска отговорност" и свидетлство за регистрация на МПС

Малко над 900 лева е средната работна заплата в Разградско

ПОСЛЕДНИТЕ НОВИНИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ

Община Търговище заделя 18 000 лева за подкрепа на даровити деца

Неправилно изпреварване предизвика катастрофа в Търговище

Общинският съвет в Търговище ще разгледа две номинации за почетен гражданин