Къде в Разград шумовото замърсяване е най-високо

By 14 Декември 2018 Прочетена 1654 пъти 0
Изследванията сочат, че най-голямо е шумовото натоварване по бул. "Априлско въстание" – 68 децибела Изследванията сочат, че най-голямо е шумовото натоварване по бул. "Априлско въстание" – 68 децибела снимка: КИС 13

Регионалната здравна инспекция в Разград приключи мониторинга за шумовото натоварване в града.

Изследването на децибелите бе направено в 15 стационарни пункта - с интензивен автомобилен трафик, жилищни зони, места за отдих и райони с лечебни заведения.

Изследванията сочат, че най-голямо е шумовото натоварване по бул. "Априлско въстание" – 68 децибела, което надвишава с 8 пункта граничните допустими стойности, определени в нормативен документ на Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите. Причината районът да е толкова шумен е, че там преминават транзитно почти всички автомобили по пътя Русе - Варна.

Над граничните стойности са регистрирани и по улиците "Дунав" и "Велес", съответно в района на блок "Ягода" и училище "Христо Ботев". Там са измерени 67 децибела. В девет от пунктовете също има висок шум, но в по-поносими нива.

Експертите посочват в мониторинговия анализ, че автомобилния трафик е основният фактор за шумовото замърсяване в града, като се посочват и мерки за ограничаването му. В тази насока, през годината в община Разград са ремонтирани компрометирани пътни участъци за близо 200 хиляди лева и са засадени  дървета по поречието на река Бели Лом. В ход е паркоустрояване на зелените площи в ж.к. "Орел" и в междублокови пространства, както и изграждане и възстановяване на Южния парк. Ремонтирани са също така тротоарни участъци за насърчаване на пешеходното движение. Извършван е и непрекъснат контрол на паркирането, особено в зелените зони.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net