Комисията по екология отхвърли референдума за чиста околна среда в Русе

By 15 Февруари 2019 Прочетена 2527 пъти 0
Притесненията на част от членовете на комисията са свързани с това, че въпросите не са издържани юридически Притесненията на част от членовете на комисията са свързани с това, че въпросите не са издържани юридически снимка: КИС 13

С два гласа "За", три "Против" и един "Въздържал се" Комисията по екология към Общинския съвет в Русе на свое извънредно заседание излезе със становище да не се провежда референдум за чиста околна среда.

Предстои въпросът да се разгледа и реши окончателно на предстоящата сесия на 21 феваруари.

Най-големи дебати предизвика законосъобразността на точките от референдума. Според Бойко Никифоров от Инициативния комитет, в много други общини съществуват наредби, които уреждат компетентността на кмета да се разпорежда по въпроси съврзани с екологията, въпреки съществуващите законови и подзаконови нормативни актове.

Притесненията на част от членовете на комисията са свързани с това, че въпросите не са издържани юридически. Други общински съветници се притесняват от високата цената за провеждане на референдума.

Според председателя на комисията Дауд Ибрям, проблемът с въздуха стои на дневен ред от години и затова се стига до събиране на подписи за рефереднум. Той обаче смята, че не е в правомощията на Общинския съвет да решава тези върпоси, тъй като има държавни институции, които се занимават с това.

В Комисията по законност, обществен ред и сигурност са приели становище, че въпросите за рефереднума са незаконосъобразни.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 15 Февруари 2019 19:26
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net