Ловци и трюфелджии от Североизточна България са в протестна готовност

By 28 Август 2019 Прочетена 1912 пъти 0
Повод за това са рестриктивните мерки заради африканската чума по свинете Повод за това са рестриктивните мерки заради африканската чума по свинете снимка: КИС 13

Ловци и търсачи на трюфели в Североизточна България са готови на протести срещу ограничението на дейността им заради африканската чума по свинете.

Днес те се срещнаха в Русе с представители на Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите и Българската агенция по безопасност на храните.

Близо 1000 семейства в Русенско се занимават със събиране на трюфели в гората. Сега обаче има пълна забрана те да влизат там на територията на цялата област, за да не разнесат заразата. Ловците от Русенско пък искат да имат право на колективен лов с кучета в заразените зони.

Заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев се опита да успокои ловците, че още през следващата седмица се очаква да се разгледа предложението за удължаване на срока за лов.

От Агенцията по безопасност на храните обаче са категорични, че мерките които са взети досега са в изпълнение на европейските изисквания, като се очаква да им бъде извършена щателна проверка в края на следващия месец.

Ловците и търсачите на трюфели остават в протестна готовност ако не бъдат чути техните искания.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 28 Август 2019 17:32
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net