Още около 9700 прасета от свинекомплекса в Голямо Враново остава да бъдат евтаназирани

By 03 Септември 2019 Прочетена 1453 пъти 0
По думите на директора на ОДБХ - Русе досега в промишления обект са умъртвени над 20 300 животни По думите на директора на ОДБХ - Русе досега в промишления обект са умъртвени над 20 300 животни снимка: БГНЕС

Очаква се до края на седмицата или началото на следващата да приключи евтаназирането и загробването на последните около 9700 прасета в свинекомплекса в село Голямо Враново.

Това стана ясно на редовното заседание на Епизоотичната комисия в Русе. По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, досега в промишления обект са умъртвени над 20 300 животни.

Междувременно в четири общини – Борово, БялаСливо поле и Две могили – стопаните вече са получили обезщетенията за доброволно умъртвяване на отглежданите от тях прасета и дезинфекция на дворовете. В останалите 4 общини от областта, се очаква плащанията да се извършат до края на седмицата.

В отговор на въпрос дали останалите живи свине в Голямо Враново не могат да се спасят, тъй като 45 дни не проявявали никакви симптоми на заболяването, заместник-областният управител Свилен Иванов бе категорични, че има европейска и световна практика, според която при констатиране на зараза, всички свине в обекта се умъртвяват и загробват дори ако има само една положителна проба.

За една седмица в Русенска област не са регистрирани нови огнища на африканска чума.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net