Полицейските кучета също имат професионален празник днес

By 08 Ноември 2018 Прочетена 2844 пъти 0
За да стане едно куче истински професионалист, трябва търпение, умения, сработване За да стане едно куче истински професионалист, трябва търпение, умения, сработване КИС 13

Освен органите на реда, днес професионален празник имат и кучетата, които са на служба в полицията.

Най-често те се използват за откриване на наркотици и взривни вещества, издирване на изчезнали хора,  патрулиране и охрана на обществения ред.

Младши инспектор Диян Колев е водач на служебно куче в Районното управление на МВР в Търговище. Разказва, че на тази длъжност трябва да бъдеш дисциплиниран, съобразителен, грижовен, търпелив, настоятелен и последователен. И, че тези полицаи се отличават от останалите колеги.

Полицай е човек, който служи на обществото, с малката разлика, че водачът на служебно куче 24 часа в денонощието, 365 дни в годината наблюдава здравословното състояние на служебното куче, за неговото обслужване, обгрижване и за неговия работен процес, и да е в постоянна работна кондиция. Процесът е взаимен, кучето трябва да разбира водача,водачът трябва да разбира кучето, с показването на жестове какво иска, какво следва. Също така водачът на служебно куче трябва много добре да познава служебните си животни, ако има 2-3 и индивидуално да се обръща къв всяко животно, но по принцип връзката е взаимна.

разказва мл. инсп. Диян Колев
За да стане едно куче истински професионалист, трябва търпение, умения, сработване. Освен да се приучава на определени команди, то трябва и да се социализира – да свиква с хората, автомобилите, средата и обстановката, транспортирането му.

От 3 месечна възраст се вземат малки кучета от оторизираните развъдници в Берковица и София, след това идват тук, започва работен процес, социализация, други методически указания, които са поставени от ръководството на дирекцията, на 7 месечна възраст преминава тестове, след това на година отива в школа и там, на момента има специализирани инструктори, които оценяват кучето за какво става. Най-често кучетата се използват за откриване на наркотични вещества, взривни вещества, патрулно куче, превантивно куче и охрана на обществения ред.

обяснява още Колев

При добро обучение и обгрижване успехите не закъсняват. При състезания в рамките на системата на МВР, водачите на полицейски кучета от областната дирекция винаги са се представяли добре. Не са малко и разкритите престъпления с тяхно участие.

С помощта на полицейското куче бяха открити извършителите на кражба на подземни кабели в землището на едно търговищко село, с помощта на кучето бяха установени извършителите на взломна кражба в смесен магазин в едно от селата на общината. Полицейското следово куче много помогна, когато получи задача от криминалистите в РУ Попово, които издирваха едно изгубило се тригодишно момченце, а един случай от Антоновско, в с.Добротица, където беше извършена кражба от къща на пушка и боеприпаси към нея, уловило следата на извършителя, около 7 км. вървя по следата, времето беше студено лошо, през кал, есенна шума, вода и така то безпогрешно достигна до мястото, където се намираше извършителят на кражбата, който се оказа съселянин на собственика на оръжието.

споделя говорителят на ОДМВР - Търговище Ани Кръстева

Полицейските кучета се пенсионират на 8-9 години, но ако възможностите и работните му качества позволяват, те могат да служат и по-дълго време. Това куче Нерон е вече почти в предела на възрастта си и скоро време на негово място ще има ново младо попълнение-четириног полицай в Търговище.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 08 Ноември 2018 16:33
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net