Великотърновският университет става първото чуждестранно висше училище в Македония

By 18 Септември 2018 Прочетена 2293 пъти 0
Финансовото състояние на университета вече е стабилно, обяви още ректорът проф. д-р Христо Бонджолов Финансовото състояние на университета вече е стабилно, обяви още ректорът проф. д-р Христо Бонджолов КИС 13

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" ще разкрие свой филиал в македонския град Свети Николе. По този начин висшето училище във Велико Търново ще стане първият чуждестранен университет, който ще стъпи на територията на Македония.

Ректорът на университета проф. д-р Христо Бонджолов съобщи на пресконференция, че до края на този месец се очаква положително становище на правителството на Македония за реализирането на проекта. 

Засега е заявено обучение на 100 магистри в 3 програми на английски език. Те са по Английска филология, Регионално развитие и Компютърни науки.

Междувременно 3180 са записалите се досега бакалаври, магистри и докторанти във Великотърновския университет за новата академична година. От 19-те направления държавна поръчка, в 11 няма нито една свободна бройка. Приемът към момента е изпълнен на 93%, отчетоха от ректорското ръководство.

Любопитното е, че в магистърските програми има тенденция на изключително голямо търсене на Педагогика. Завършилите бакалаври се ориентират, че ще излязат учители по две специалности, което дава много по-големи възможности да си намерят работа

заяви ректорът
Днес стана ясно също, че финансовото състояние на Великотърновския университет вече е стабилно, като висшето училище няма неразплатени задължения.

3 години след фалита са изплатени над 6 милиона лева стари задължения. Не сме се издължили окончателно за строителство на три обекта, защото вървят съдебни дела с изпълнителите

обяви още проф. д-р Христо Бонджолов

Добрата тенденция във финансовите показатели на университета се дължат на реформи в учебната част, както и съкращения в персонала. Освен това се води и политика на аутсорсинг услуги, и е увеличен броят на докторантите. Ректорът на Великотърновския университе обяви също, че през октомври ще предложи на Академичния съвет на висшето училище сериозна инвестиционна програма за развитие.

Тържественото откриване на новата академична година във Великотърновския университет ще бъде на 1 октомври.

Телевизия КИС 13 ще излъчи НА ЖИВО церемонията от 11:00 часа пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

Очаквайте пък утре на www.kiss13.net пълен запис от пресконференцията на ръководството на Великотърновския университет.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 18 Септември 2018 20:31
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net