Журналисти от телевизии, радиа, вестници и агенции излязоха на протест в София и Варна

By 11 Октомври 2017 Прочетена 1816 пъти 0

Заради думите в ефир на вече бившия депутат Антон Тодоров, десетки журналисти излязоха на протест в София пред сградата на Министерски съвет.

Припомняме, че народният представител, чиято оставка бе гласувана днес в парламента, се обърна към водещ на предаване с предупреждение, че използва "силни думи", които ще му "изядат хляба".

Днешният протест бе организиран от Асоциацията на европейските журналисти в България, а той обедини колеги от телевизии, радиа, уеб-сайтове и информационни агенции.

"Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", заявиха организаторите на протеста.

Всички протестиращи определиха атаките към Виктор Николаев и медиите като безпрецедентни. Журналистите заявиха, че протестират, за да защитят основни демократични принципи като свободата на словото.

"В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от пресслужбата на Министерския съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", казаха още от Асоциацията на европейските журналисти в България. 

Подобен протест имаше и във Варна пред сградата на Областната администрация. Там недоволството си изразиха представители на местните и кореспондентите на централните медии в морската столица.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net