Бяла отбеляза 142-та годишнина от смъртта на баронеса Юлия Вревска /ВИДЕО/

By 05 Февруари 2020 Прочетена 1740 пъти 0

С поднасяне на венци и едноминутно мълчание в Бяла бе отбелязана 142-та годишнина от смъртта на баронеса Юлия Вревска.

Десетки жители и гости на града се събраха пред паметника на милосърдната сестра, останала в съзнанието на Българския народ като "ангелът на милосърдието".

След обявяването на Руско-Турската освободителна война 1877-1878 година, Юлия Вревска заминава за действащата армия в отряда на милосърдните сестри. Първоначално тя помага на ранените в румънския град Яш, а след това - в 48-а военно-временна евакуационна болница в Бяла. Ежедневно тя храни болните, пере дрехите им и помага на всекиго с каквото може. Ранените я наричат "ангелът на милосърдието".


Новината за смъртта на Юлия Вревска обхожда европейските държави, а Виктор Юго изразява общата мъка от страдалческата съдба на баронесата посвещавайки стихотворението "Роза на Русия, откъсната на Българска земя".

Затова днес, когато се навършват 142 години от смъртта на баронеса Юлия Вревска, десетки жители и гости на Бяла сведоха глави пред подвига на милосърдната сестра.

Венци и цветя пред паметника на Юлия Вревска бяха поднесени от името на Кмета на Община Бяла Димитър Славов, от Ръководството на МБАЛ "Юлия Вревска", Представители на БЧК, Пенсионерския клуб в Бяла, който носи името на баронесата и граждани.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 05 Февруари 2020 17:19
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net