Започна поставянето на стикери на изоставени на обществени места автомобили в Разград

By 15 Май 2023 Прочетена 624 пъти 0
Започна поставянето на стикери на изоставени на обществени места автомобили в Разград Започна поставянето на стикери на изоставени на обществени места автомобили в Разград снимка: Община Разград

От паркинга пред хотел "Централ" в Разград започна поставянето на стикери на изоставени на обществени места автомобили.

Общински служители от отдел "Опазване на околната среда" извършиха външен оглед на изоставено BMW с шуменски номер, описаха в протокол състоянието му, извършиха и заснемане от всички страни, след което бе поставен жълт стикер на предното стъкло.

С него се уведомява собственика на возилото, че трябва в 3-месечен срок да освободи заеманото от неговото МПС място общинска собственост, като го премести в имот частна собственост. Ако този срок не бъде спазен, след издаване на заповед за принудително преместване, автомобилът ще бъде вдигнат от фирма, с която Община Разград има подписан договор, и ще бъде транспортиран до площадка за излезли от употреба МПС.

Там колата ще остане още 14 дни, в които собственикът ще има възможност да я откупи – като заплати разходите по транспортирането й – 150 лв., както и престоя на площадката - по 4 лева на ден. Сред изтичането и на този срок, ще бъде съставен протокол и автомобилът ще бъде обезвреден по съответния законов способ.

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев, който присъства на поставянето на първия стикер, коментира, че тази кампания е дълго чакана от жителите на Разград, тъй като според последното преброяване на изоставени коли, които заемат места за паркиране върху общински и държавни терени, са над 100.

Процедурата стана възможна след приемане от Общински съвет-Разград на изменение на Наредба №11 за управление на отпадъците на територията на Община Разград. Г-н Добрев обясни, че за Община Разград е било предизвикателство да бъде намерена фирма, която да се ангажира с разкомплектоването и оползотворяване на изоставените автомобили.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

След търсене е установен контакт с русенското дружество "Мегапартс" ООД, с което след преговори в началото на годината бе сключен договор за сътрудничество. Фирмата има ангажимент да транспортира за своя сметка и със свой транспорт изоставените автомобили до денонощно охраняема площадка за временно съхранение на излезли от употреба МПС, тя се намира на територията на дружеството в Русе.

Заместник-кметът Добрин Добрев заяви, че ръководството на местната управа счита, че това е една от поредните стъпки, които Община Разград полага не само за спазване на екологичното законодателство, но и за осигуряване на комфорта на жителите и гостите на града.

"След като броени дни остават до довършването на компостиращата и сепарираща инсталации на Регионалното депо за отпадъци, след като бе въведено разделно събиране на текстилните отпадъци, следващата стъпка бе да се погрижим за излезлите от употреба МПС" – каза г-н Добрев.

Той допълни, че гражданите могат да подават сигнали за изоставени автомобили на терени общинска или държавна собственост в отдел "Опазване на околната среда" в Община Разград. Сигналите ще бъдат проверявани и при установяване, че колите са излезли от употреба, ще стартира процедурата по Наредба №11. Г-н Добрев увери, че ако собствениците са добросъвестни и сред поставяне на стикера в законовия срок преместят автомобила си в частен имот, Община Разград няма да предприема никакви действия.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net