ВИДЕО: Ансамбъл "БЪЛГАРЕ" представи спектакъла "Паисий" в навечерието на празника на Русе

By 05 Май 2023 Прочетена 1323 пъти 0

В навечерието на празника на Русе - Гергьовден, след четиригодишно отсъствие от русенската сцена Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ" представи пред русенци и гостите на града своя проект "ПАИСИЙ".

Спектакълът е създаден по повод 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски. Постановката е единствена по рода си, като в последните 80 години творба в памет на Паисий не е поставяна на родната сцена.

В препълнената зала на Доходното здание в Русе прозвучаха родолюбивите послания на Хилендарския монах, събрани в неговия епохален труд "История славянобългарска". Те бяха поднесени на зрителите от неподражаемия Димитър Селенски - актьор с харизматично присъствие и изключително подходящ за образа на Отец Паисий.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Спектакълът "ПАИСИЙ" представя знакови страници от историята на българите, последвали появата на най-българската книга. Русенци съпреживяха героичните моменти от нашето минало, вълнуващо пресъздадени от невероятните танцьори на ансамбъл "БЪЛГАРЕ".

Като русенец Димитър Селенски е добре познат на театралната публика. През 2014 Димитър Селенски бе удостоен със Златна значка "Русе" за участието си в спектакъла "Последната нощ на Апостола" и по повод неговата 60-годишнина.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 05 Май 2023 17:26
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net