ВИДЕО: Русенското читалище "Христо Ботев" дари стари издания на Рибния буквар на родното му място

By 15 Май 2023 Прочетена 839 пъти 0

Народно читалище "Христо Ботев - 1908" в Русе дари на музея на Първото румънско училище в Брашов фототипно копие и стари издания на "Рибния буквар".

Церемонията се проведе пред сградата на учебното заведение, където преди почти 200 години е отпечатана българската светиня.

Дарителският жест се осъществи в тържествената зала на музея в Брашов от почетния председател и секретар на читалището Вяра Косева, която връчи на главния куратор на музея Йоан Корнея седемте издания на рибния буквар и отпечатаната специално за случая на български и румънски език дарствена грамота.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


В инициативата лично се включиха негово превъзходителство, ръководителят на българската мисия в Румъния, посланик Радко Влайков, ръководството на Демократичния съюз на българите в Румъния – Лука Велчов и Любомир Николов, както и заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, който също дари фототипно издание на буквара.

Главният куратор на музея разказа историята на печатарската преса, на която е отпечатан "Рибния буквар".

Бе представен и издаденият специално за събитието двуезичен юбилеен лист "Петър Берон", под редакцията на Вяра Косева, Стоян Стоянов от национално дружество „Традиция“ - Русе и доц. Живодар Душков.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 15 Май 2023 17:51
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net