Разкопките в древния Мисионис продължават

By 05 Юли 2016 Прочетена 1936 пъти 0

Археолози търсят в средновековния град Мисионис край Търговище последни следи от съпротивата на второто българско царство. Ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров съобщи на пресконференция че имат обещаваща находка от предишни проучвания.

Това са 6 сребърни монети от времето на султан Мурад Мърви по чиято заповед през 1388 година е предприет голям поход на османците срещу търновска българия. Монетите са намерени в кесийка на кръста на убит по време на обсадата на Мисионис турски войник.

Находка хвърля светлина върху вече известната голяма битка за града през пролетта на 1393 година. По това време османците предприемат решителен поход към столицата Търновград. На пътя им обаче се изпречва мощната крепост Мисионис. Археологическите данни досега показват силната съпротива която българите оказват на нашествениците. 

Разкопките това лято са финансирани с 30 хиляди лева от Община Търговище. 

Освен прочувания на основната крепост и т.нар. "Болярски квартал", археолозите ще изследват и подножието на хълма, където очакват да открият останки на търговска сграда от по-ранния античен период на Мисионис, където според тях е силно вероятно да се е намирала кантората за търговия с Русия.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net