fbpx

ВИДЕО: Каква трябва да бъде съдебната реформа: Говори водачът на листата на "Демократична България" в Русе

By 30 Септември 2022 Прочетена 486 пъти 0

- Г-жо Йорданова, Вие сте водач на листата на "Демократична България" в 19 МИР – Русе. Основен приоритет на "Демократична България" е съдебната реформа, а Вие бяхте правосъден министър в последното редовно правителство. Кои са основни аспекти на подобна реформа?

- Съдебната реформа, която "Демократична България" цели усещането за справедливост да стигне до всеки един български гражданин. Това означава да имаме по-добро правосъдие, да имаме възмездие, за тези, които нарушават Закона, крадат нашите пари, корумпират нашите институции и крадат собствеността ни.

Това може да стане чрез работеща прокуратура, която обективно и всестранно да разследва всички случаи, а не да наказва едни докато, спрямо други, да разтваря "чадър". Това означава отчетна и прозрачна прокуратура и съответно реформата в прокуратурата и в статута на главния прокурор е ключово важна.

Другият аспект е независим съд. Т.е. да имаме такива съдилища и съдии, които освен бързо правосъдие, да сме сигурни, че ще отсъждат въз основа на фактите и правото по това дело, а не въз основа на други влияния.

Другият компонент, не по-малко важен, е по-широкият достъп до правосъдие на всички граждани. Например съдебните такси не бива да са непреодолима пречка, за да потърсиш правата си пред съд. Или пък тогава, когато нямаш възможност да наемеш адвокат, да можеш да имаш достъп до правна помощ, която се поддържа от държавата.

Бизнесът например трябва да разчита на сигурни и ясни процедури, както от гледна точка на административна тежест, така и от гледна точка на своя подкрепа. Например при производството по несъстоятелност, което е тема, по която аз работих, това означава бизнесът да има бърз втори шанс тогава, когато има риск и нещо се случи. Или пък, когато е в нестабилно икономическо положение да има ясно производство по стабилизация.

Домашното насилие - жертвите на домашно насилие трябва да имат бърза, ясна и сигурна подкрепа.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


- Кои са основните постижения на "Демократична България" до този момент?

- Това, което успяхме да направим за 7 месеца, е да осигурим законова рамка, която да даде повече свобода, повече сигурност на работата на европейските делегирани прокурори. По този начин подпомагаме тяхната работа и измамите с евросредства най-накрая да бъдат разследвани, и съответно наказвани. Закриването на специализираното правосъдие също е успех. Друго постижение е новата наредба за висшето образование по право, която прави възможно младите юристи в България да получават образование, което отговаря на нуждите на XXI век. И множество законопроекти, за които не ни стигна парламентарно време, за съжаление.

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 30 Септември 2022 16:32
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net
Ad Sidebar