Техническият проект за реставрацията на джамията в Разград ще бъде готов до края на май

By 01 Май 2020 Прочетена 2006 пъти 0

До края на май трябва да бъде готов техническият проект за реставрацията на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград.

След това той ще бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство, за да могат да започнат строителните дейности.

Eкип от експерти с ръководител главен проектант арх. Дарина Димитрова вече разработва технически проект за реставрацията на джамията в Разград. Това става възможно в рамките на сключения през миналата година между Областна администрация и фирма от Търговище след проведена обществена поръчка с предмет "Инженеринг – проектиране, изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор при консервация, реставрация и адаптация на джамията Ибрахим паша".


Представителите на експертния екип вече са информирали областния управител за напредъка в разработването на техническия проект. Изясняват се контретни въпроси като техники и методи за реставрация, варианти за възстановяване преддверието на храма, ландшафтното оформяне на пространството около сградата, възможности за изграждане на система за отводняване и други.

Срокът за разработване на техническия проект е до края на май. След като той бъде готов, ще бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и ще бъде поискано разрешение за строеж от главния архитект на Община Разград за стартиране на реставрационните дейности.

За осигуряване на добри условия на работа на специалистите по техническия проект от Областната администрация в Разград, със съдействието на Общината, вече направиха почистване на архитектурния паметник.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 01 Май 2020 15:26
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net