Административният съд в Русе спря делото между РИОСВ и "Монтюпе" по взаимно съгласие

By 31 Октомври 2019 Прочетена 1029 пъти 0
Ако производството не бъде възобновено по тяхно искане в 6-месечен срок, делото ще бъде прекратено и заповедта на РИОСВ ще влезе в сила Ако производството не бъде възобновено по тяхно искане в 6-месечен срок, делото ще бъде прекратено и заповедта на РИОСВ ще влезе в сила снимка: КИС 13

Административен съд Русе спря делото на "Монтюпе" срещу Регионалната инспекция по околната среда и водите по взаимно съгласие.

Съдът указа на страните, че ако производството не бъде възобновено по тяхно искане в 6-месечен срок, делото ще бъде прекратено и заповедта на РИОСВ ще влезе в сила. Определението на Административен съд – Русе подлежи на обжалване пред върховната инстанция.

Припомняме, че делото бе образувано по жалба на предприятието срещу заповед на директора на РИОСВ от ноември 2016 госдина, с която бе спряна експлоатацията на част от инсталацията за каруселно леене на алуминий в завода чрез пломбиране на каруселните устройства 7 и 8 в производствено хале №3.


Днес бяха изслушани заключенията на вещите лица по назначената от съда техническа и екологична експертиза. Част от изводите на специалистите засегнаха експлоатирането на изградената в хале №3 аспирационна система и недостатъчната й мощност за отвеждането и пречистването на вредните вещества във въздуха, както и използването на механизъм за естествена вентилация. Съдът прие и представените от предприятието писмени доказателства за изграждането на нови и модифицирането на съществуващи пречиствателни съоръжения в хале №3.

В тази връзка и след изрично заявеното в съдебната зала съгласие на страните и на Окръжна прокуратура – Русе съдът спря производството по делото за срок от 6 месеца. По време на заседанието страните заявиха намерението си да сключат споразумение, с което да решат окончателно спора, като най-добър консенсусен вариант в полза на обществото и за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 31 Октомври 2019 19:57
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net