АПИ обяви поръчката за строителството на два лота от магистралата Русе - Велико Търново /ВИДЕО, ОБНОВЕНА/

By 07 Декември 2020 Прочетена 1576 пъти 0

Агенция "Пътна инфраструктура обявява обществената поръчка за първите два лота на магистралата Русе – Велико Търново.

Тръжната процедура за определяне на изпълнители за изработване на технически проекти и строителство е за близо 76 километра от трасето. Първият участък е от Русе до Бяла, с дължина от малко над 40 километра. Втората позиция в обществената поръчка е за обходния път на Бяла.

Общата прогнозна стойност е за около 980 милиона лева без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 21 януари.


Кога ще започне строителството зависи от това дали ще има обжалване на резултатите от търга, но оптимистичният вариант е до края на март да има подписан договор, заяви за Новините на телевизия КИС 13 председателят на Комисията по регионално развитие в Народното събрание Искрен Веселинов.
 

АПИ НЕ СЕ АНГАЖИРА С КОНКРЕТЕН СРОК ЗА СТАРТ НА СТРОИТЕЛСТВОТО НА МАГИСТРАЛАТА РУСЕ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО /ВИДЕО/

Автомагистралата ще започва на 3 километра източно от Дунав мост при Русе, при пътния възел с път II-21 Русе - Силистра, и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода Шипка. Обществената поръчка се обявява въз основа на изработен и одобрен идеен проект, според който проектният габарит на автомагистралното трасе е Г27, с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.


На цялото трасе от 132,84 км се предвижда изграждането на редица големи съоръжения - 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 километра и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла - Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите проекти за трите участъка ще бъде прецизирано местоположението, броя, вида и дължината на големите съоръжения.

Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе - Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти. С изграждането на магистралата броят на катастрофите по направлението ще намалее, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 07 Декември 2020 20:14
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net