fbpx

ЦИК реши: Област Русе ще изпрати един депутат по-малко в следващия парламент

By 02 Февруари 2023 Прочетена 706 пъти 0
ЦИК реши: Област Русе ще изпрати един депутат по-малко в следващия парламент ЦИК реши: Област Русе ще изпрати един депутат по-малко в следващия парламент снимка: БГНЕС

Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе ще пратят с по един депутат по-малко в следващия парламент.

Това реши днес Централната избирателна комисия. В същото време по един допълнителен мандат ще получат Варна, Пловдив - град и 24-ти избирателен район в София, а трима народни представители повече се падат на 23 МИР в столицата. 

От ЦИК определят броя на мандатите по райони на основание чл. 247, ал. 1 и чл. 250 от Изборния кодекс и Указ №29 от 31 януари тази година на президента на Република България.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Решението е взето въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт.

Като е взета предвид и Методиката за определяне на резултатите от гласуването и разпределянето на мандатите при избори за народни представители, ЦИК реши да намали с по един мандатите за избирателните райони Добрич – от 6 на 5, в Ловеч и Монтана стават 4, Пазарджик и Плевен намаляват от 9 на 8 и в Русе от 8 на 7 мандата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 02 Февруари 2023 18:05
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net
Ad Sidebar