Установиха африканска чума и в свинекомплекса в Николово

By 20 Юли 2019 Прочетена 5168 пъти 0
В него се отглеждат 17 000 прасета на различна възраст В него се отглеждат 17 000 прасета на различна възраст снимка: БГНЕС

За ново огнище на африканска чума по свинете в област Русе потвърди Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Този път то е установено в свинекомплекса в село Николово, където се отглеждат близо 17 000 прасета на различна възраст. Положителните за наличието на вируса на африканската чума проби, са получени в рамките на провеждан засилен лабораторен надзор на заболяването в свиневъдните обекти, съобщават още от БАБХ.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе /ОДБХ-Русе/ е издала веднага акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба №22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване, предупреждават още от БАБХ.

Видео, снимки и подробности вижте ТУК!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 20 Юли 2019 16:31
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net