Историческият музей в Търговище се сдоби с уникален артефакт

By 16 Май 2019 Прочетена 2375 пъти 0
Уникалният предмет е дарение за музея от местният бизнесмен Хамди Илиязов Уникалният предмет е дарение за музея от местният бизнесмен Хамди Илиязов снимка: КИС 13

Историческият музей в Търговище се сдоби с уникален артефакт с историческа ценност за града.

Това е печат на панаира, който се е провеждал в тогавашния Ески Джумая и представлява бронзова плочка с надпис на османски език, закрепен за дървена дръжка. Уникалният предмет е дарение за музея от местния бизнесмен Хамди Илиязов.

Първоначално местен уредник в музея попада в интернет на аукцион в Турция, където местен колекционер е продал печата. Специалистите от Търговищкия музей издирват новия му собственик откогото откупуват артефакта с финансовата помощ на местния бизнесмен, който не уточнява дадена сума, но казва че тя е четирицифрена.

Най-вероятно функцията на печата е търговците, които влизат и излизат от панаира им давата документ за търговия с този печат. На самия печат на горния ред пише "Панаири Джумая Атик" и на долния ред годината 1877 година на османски. Това, което също е ценно, че е запазена дървената дръжка, докато има много османски печати само отдолу металната част. И той е конкретен печат за панаира, не само за Търговище, а за панаира, което го прави още по-ценен.

разказват от музея

Регионалният музей разполага със стари снимки, закупени стоки и спомени на хора, но такъв уникат, свързан с тогавашния панаир постъпва за първи път.

Предмет, който е свързан с прякото администриране на панаира нямаме, и като става дума за 1877 година, това е времето, кагота вече войната била обявена Руско-турската, но панаир е имало.

допълват още от музея

Уникалният печат ще може да се види от посетителите на музея на 18 май, когато се отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 16 Май 2019 19:46
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net