Пътуващата изложба на художникът Румен Скорчев стигна до родния му град

By 19 Октомври 2016 Прочетена 1966 пъти 0

Изложбата „Изгреви и залези” в памет на Почетния гражданин на Търговище художникът Румен Скорчев гостува в родния му град Търговище.

Майсторът на графиката и илюстрацията си отиде от този свят миналата година на 82-годишна възраст, докато подготвяше тази изложба за Националната художествена галерия. 

Експозицията „Изгреви и залези” включва 170 произведения, които Скорчев е дарил на Националната галерия, но в пътуващата изложба са показани половината от творбите. Тя е наречена на неговата последна книга, която е автобиографична. Тя включва размисли, есета и рисунки. Върху нея той работи през последните месеци от живота си. Книгата излиза от печат един ден преди неговата смърт. В експозицията са поставени фрагменти от текстовете в нея, които са разположени между произведенията му, за да може всеки посетител да добие по-цялостна представа какъв творец е Румен Скорчев.

За акад. Румен Скорчев казват, че е много далечен на бохемската разпиляност на художниците, може би защото е завършил ландшафтна архитектура. Инженер е и това си личи много в графиката му, в илюстрацията, в детайла. Дори детските илюстрации се вижда колко внимателно е рисувал различните растителни видове.

Румен Скорчев е бил много голям дарител. Художествената галерия в Търговище притежава над 60 негови графики. Последно той е подарил своя творба на кмета на Търговище.

Изложбата ”Изгреви и залези” на Румен Скорчев ще остане в Търговище до 18 ноември.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net