Кестени в Търговище цъфнаха повторно

Поверието гласи, че ни очаква "люта" зима Поверието гласи, че ни очаква "люта" зима КИС 13

Съвсем необичайно за сезона кестените в Търговище цъфнаха повторно.

Местните хора се надяват това да е за добро и хубавото време да продължи, за да спестят за отопление.

От двете страни на тази улица в града има кестенови дървета на десетки години. Върху жълтите и сухи есенни листа този пролетен цвят стои необичайно, а на някои клонки има дори още не опадали кестени. Вместо да се приготвят за зимен сън, някои дървета цъфнаха повторно. Старо поверие гласи, че при подобна гледка ни очаква люта и студена зима.

Леля Стефанка от много години живее на тази улица в непосредствена близост до тази необичайна картина. Според специалистите в областта на земеделието това не е вредно за растенията, а причините за повторния им цъфтеж са няколко. За коментара на възрастните хора като явлението "повторен цъфтеж" и поверието за студена зима, професионалистите имат свое обяснение.

Дали поверията са верни или необичайното явление се дължи на естествен растителен процес ще се разбере само след месеци, а дотогава остава хората да се радват на красивата гледка.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН