ВИДЕО: Търсачи на трюфели протестираха в Русе

By 30 Април 2024 Прочетена 1074 пъти 0

Търсачи на трюфели в Русе поискаха да се запази 10-процентният данък за бранша до приемане на работещ закон.

Днес на протест пред Държавното ловно стопанство в града, те се обявиха против връщането на вече отменения в Народното събрание модел на заплащане. Те настояват също издаваните разрешителни да важат за територията на цялата страна.

Търсачите на трюфели в Русенско са си платили около 200 лева, за да извършват дейността си, като сумата включва алтернативен данък, осигуровки за 4 часа и разрешително. След отмяната на този модел обаче, те искат да се върне старият начин на плащане на данъци, защото според тях така ще работят по-спокойно.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Друг голям проблем за събирачите на трюфели е, че плащат предварително. Затова настояват хора от бранша да участват в създаването на отделен Закон за събиране на трюфели.

Едно от основните искания свързано пряко с дейността им е въвеждането на т.нар. "Плаващ календар". Според тях, по този начин ще се справят и с копачите по горите.

Оказва се също, на територията на община Русе, няма планиран добив на недървесни горски продукти.

Освен това търсачите на трюфели искат и разрешителното за дейността им да важи за цялата страна - както за държавните горски стопанства, така и за общинските гори.

Вижте повече за исканията на трюфелджиите във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net