В Русенски университет се проведе междинна отчетна среща по програма "Интелигентно растениевъдство"

By 22 Април 2024 Прочетена 244 пъти 0
Събитието се организира от Русенски университет и е посветено на представянето на напредъка в различните компоненти на програмата. Събитието се организира от Русенски университет и е посветено на представянето на напредъка в различните компоненти на програмата. Снимка: Русенски университет "Ангел Кънчев"

Днес в Русенски университет "Ангел Кънчев" беше открита междинна отчетна среща по националната програма "Интелигентно растениевъдство".

Събитието се организира от Русенски университет и е посветено на представянето на напредъка в различните компоненти на програмата. Конференцията бе открита от ректора на университета проф. д-р инж. Пламен Кангалов, който отправи приветствие към участниците.

Ние с гордост и радост поемаме ролята на домакини на това важно събитие. Всеки от нас, който е част от Русенския университет, усърдно и ангажирано прилага своите знания, умения и усилия в общата мисия да развиваме и да предлагаме иновации в областта на растениевъдството. Изпълнени сме с голямо удовлетворение от постигнатите резултати и прогреса до момента. Този успех се дължи на тясното сътрудничество, което ни позволява да работим ефективно и да достигаме до нови научни открития и приложни решения. Нека продължим да бъдем мотивирани и ангажирани в нашата обща мисия, да работим целенасочено и да стремим към нови висоти в развитието на интелигентното растениевъдство. Това е ключът към модернизацията и устойчивото развитие на нашето земеделие, което е от съществено значение за бъдещето на нашата страна.

каза проф. д-р инж. Пламен Кангалов.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

Председателят на Общото събрание акад. Христо Белоев – почетен ректор на университета представи пред гостите университета, като отбеляза, че изследователската дейност е насочена върху седем направления и това е новата посока, в която е тръгнал университетът. Интелигентното земеделие е едно от седемте направления, които учебното заведение развива. 

Имаме възможност да комуникираме, да дискутираме и да чертаем бъдещи цели. Трябва заедно и обединени да вървим напред, да си сътрудничим и да търсим нови възможности за работа, както и да си пожелаем бъдещи такива национални програми и проекти.

каза още акад. Белоев.


Модератор на събитието е проф. д-р Владислав Попов, координатор на ННП "Интелигентно растениевъдство" на МОН. Той подчерта, че една от интересните и полезни теми в програмата на конференцията е посещението на центъра на Русенския университет, който се занимава с дигитализацията в земеделското производство.

Сред гостите на събитието беше и проф. д-р Христина Янчева, председател на изпълнителния съвет на националната програма, която приветства участниците и посочи, че програмата е постигнала резултати, които ще бъдат от полза за цялото общество. Има разработени патенти и технологии, които ще се предложат на бизнеса.

РЕКЛАМА


В първия ден от конференцията бяха представени ключови теми свързани с дигитални, IoT и роботизирани технологии в растениевъдството, диагностика и прогноза с изкуствен интелект, интелигентни системи за управление на земеделските процеси и ролята на изкуствения интелект и дигиталните технологии. Проведе се и дискусия, на която бяха обсъдени дейностите по комуникация и разпространение на научните резултати. Конференцията привлече значителен интерес от страна на научни институции, специалисти в областта на растениевъдството и дигиталните технологии, както и студенти и ученици.

Конференцията ще продължи и на 23 април, когато участниците ще имат възможност да се запознаят с дигиталните иновации в Русенския университет. Проф. д-р Ангел Смрикаров ще представи "Дигитализацията на Русенски университет – предизвикателства и иновации". Участниците ще посетят различни лаборатории и центрове, включително лаборатории за устойчиво интелигентно земеделие, 3D проектиране и моделиране, както и дигитална музейна експозиция.

Събитието ще завърши със заседание на Изпълнителния съвет на програмата, на което ще се обсъдят организационни въпроси и следващите стъпки в реализацията на програмата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 22 Април 2024 16:14
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net