fbpx

Атанас Чобанов: В България не се предприемат действия да бъде овладяна вълната на лъжата и дезинформацията

By 05 Януари 2023 Прочетена 562 пъти 0
Това заяви в предаването "Видимо и невидимо", което телевизия КИС 13 излъчи тази вечер, разследващият журналист от BIRD.BG Атанас Чобанов Това заяви в предаването "Видимо и невидимо", което телевизия КИС 13 излъчи тази вечер, разследващият журналист от BIRD.BG Атанас Чобанов КИС 13

Не мисля че са объркани плановете на руските пропагандисти, поне не и в България, тъй като в България не се предприемат действия, за разлика от други страни, да бъде овладяна тази вълна, или тази струя от пожарникарски маркуч на лъжата и дезинформацията.

Това заяви Атанас Чобанов - разследващ журналист и главен редактор на на BIRD.BG в предаването "Видимо и невидимо", което телевизия КИС 13 излъчи тази вечер.

Този термин е същността на нашия проект. Виждаме че Украйна, която е на първа линия в тази война успя да разбие тролска фабрика на проруски пропаганден център, в която са намерени милион и половина СИМ карти в чували. С тях влизат и правят нови акаунти във Фейсбук или други социални мрежи и разпространяват дезинформацията. Това конкретно събитие, може би ще го усетим и ние в България.

предупреди Чобанов

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

Журналистът обясни за зрителите и какво означава проектът "Firehose of Falsehood" /FOF/.

FOF това е термин, който обозначава заливането на информационното пространство с постоянен поток от новини, без оглед на това дали те са достоверни, дали са истина или лъжа. Разчита се на ефекта, че те ще бъдат умножени и повторени многократно. Както Гьобелс е казал една лъжа повторена многократно, в общественото съзнание се насажда като истина. Целта на проекта е да се види кои са източниците на тази струя от лъжи на руска пропаганда и дезинформация, и как те се разпространяват в съответните държави, като за целта се анализират групи от сайтове, отделно за всяка държава. Така може да се направи един достоверен списък на онлайн ресурси, които разпространяват руските опорни точки, и се корелират с входящ изходящ трафик, линкове към моторни дезинформационни сайтове.

посочи още Чобанов

Според него, така се виждат, от една страна руските източници, от друга страна известния Breitbart в САЩ - тези конспиративни сайтове, които подкрепяха и Доналд Тръмп. 

Така се установявало, че тези два източника си преливат информация.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 05 Януари 2023 20:26
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net