fbpx

Българското училище в Париж - частица от родината ни в чужбина /ВИДЕО/

By 05 Март 2021 Прочетена 893 пъти 0

Сега отиваме на гости на българското училище в Париж. То носи името на Иван Вазов и е създадено през 2014 от сдружение "Христо Ботев". Там се събират децата всяка събота преди обед, а следобед учат дистанционно. Кореспондентът ни в Търговище Герасим Герасимов разказва. 

Тази година тук се обучават 115 деца от 8 държави. Започват от детската градина до 12-и клас. Повечето са родени извън България - предимно в семейства, които държат децата им да знаят български език.

В двете форми на обучение - присъствена и дистанционна, се изучават български език и литература, история и география на България. Училището се подпомага от българското Министерство на образованието и науката, затова свидетелствата му се признават и в страната, парижкото кметство също помага на училището, като му предоставя модерна сграда. Освен учебните занятия, имаме и извънкласна дейност – училищен хор, театрално студио, състав за народни танци и клуб за спортни танци. Децата се изявяват, подготвят програми за голямо Коледно тържество и празник в края на учебната година.

разказва директорът на Българското училище в Париж доц. д.п.н. Елена Сачкова

Макар семействата им да са от различни етноси, децата от училището редовно участват в конкурси и печелят награди по литература, рисуване и пеене, където се представят на български език.

Повечето от наградите ни са свързани с литературно творчество и ние сме много горди с това, защото децата ни се конкурират и печелят с деца, които растат в българска среда, а това за нас е много важно, защото учениците ни не просто могат да говорят и пишат на български език, те могат да творят на този език и го правят много, много добре. Техните любими теми са България, баба и дядо, приятелите им, любимите им места, затова в есетата им, в стихчетата, в техните рисунки се усмихват тези мили образи и винаги е много приятно човек да ги чете и да ги гледа.

казва учителят Янета Димитрова


Училището издава свой вестник, където учениците се проявяват като репортери–представители на държавите, в които са живеели преди те или техните родители.

Тези дни работят над броя, посветен на националния празник на България, баба Марта и празника на мама.

Ние имаме един огромен международен вестник, макар и детски. Надяваме се да получим един много силен, много усмихнат брой. Вече имаме заявки от деца от няколко държави и от 5-6 града в България, така, че работим и в тази насока.

допълва още Янета Димитрова
Макар и далеч от България, възпитаниците на училището в Париж остават свързани с близките и приятелите си у нас. А на интернет страницата си публикуват информация и истории от ежедневието си там.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 05 Март 2021 16:37
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net