Иран отказа на "Авиоотряд 28" да прелети над нейна територия на път за Саудитска Арабия, в него е бил и Борисов

By 29 Ноември 2017 Прочетена 1394 пъти 0

Не пуснаха правителствения самолет с делегация водена от Бойко Борисов да прелети над Иран на път за Саудитска Арабия.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Заради отказания достъп до въздушното пространство на Иран, правителственият самолет е прелетял над Ирак. "Авиоотряд 28" е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи още в Рияд външният министър Екатерина Захариева. Тя обясни, че отказът е получен в последния момент, което наложило съдействието на турските власти за разрешение за осъществяване на полета над иракска територия.

Иранските власти са обяснили отказа до въздушното си пространство с леко отлонение от маршрута.

"Веднага след като кацнахме нашият посланик в Иран се е свързал с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел, че на този самолет е българският министър-председател и че е имало леко отклонение от маршрута, поради което е помолен самолетът да напусне територията. По наша информация това не е така. В 11 ч. българско време в МВнР е повикан временно управляващият иранското посолство в България, за да изясним ситуацията. Съмнявам се Авиоотрядът да е имал промяна в маршрута.", каза още Захариева.

По време на българо-саудитската среща бяха обсъдените възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в  областта на хранително-вкусовата промишленост, IT сектора, туризма и енергетиката.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net