КЕВР реши: Токът "скача" с малко над 2%, парното - със 7,33%

By 01 Юли 2018 Прочетена 1802 пъти 0
КЕВР проведе закрито заседание, на което утвърди цените на електрическата и на топлинната енергия за новия ценови период, които влизат в сила от 1 юли 2018 година КЕВР проведе закрито заседание, на което утвърди цените на електрическата и на топлинната енергия за новия ценови период, които влизат в сила от 1 юли 2018 година БГНЕС

Цената на електрическата енергия нараства средно с 2,03%. Това обяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов, предаде БГНЕС.

КЕВР проведе закрито заседание, на което утвърди цените на електрическата и на топлинната енергия за новия ценови период, които влизат в сила от 1 юли 2018 година.

Изменението на крайните цени на електрическата енергия за битови клиенти на ЧЕЗ е с 1,75%, на ЕВН – 1,82%, а на Енерго Про – 2,78%. КЕВР реши още цената на топлинната енергия да нарасне средно с 7,33%.

Електроразпределителните дружества ЧЕЗ и ЕВН вече обявиха, че ще извършват извънредни отчети на електромерите заради новите цени на тока. През седмицата от клиентския център на Енерго Про заявиха, че не предвиждат извънреден отчет, но абонатите, които желаят, можеха да оставят данните си до 30 юни. Фактурите през месец юли ще съдържат информация за двата отчетни периода – по стари и нови цени.

"Цената на електрическата енергия в последните три години, откакто работи този състав на КЕВР, неизменно се стремим да бъде минимално увеличена", подчерта председателят на КЕВР Иван Иванов.

Повишаването на топлинната енергия от комисията аргументират с рязкото покачване на цената на природния газ поради повишението на цената на суровия петрол на световните пазари. Природният газ е ценообразуващ елемент, който формира между 60% и 70% от цената на топлината енергия в топлофикациите, които го използват за енергоносител. От своя страна увеличението на услугата за ползвателите на природен газ, независимо дали става въпрос за бизнес или битови потребители, ще бъде 6,5%.

За клиентите на "Топлофикация София" ЕАД цената на топлинни услуги нараства с 7,46%, за потребителите в Пловдив - с 0,94%, в Плевен - с 15,19%, в Бургас – с 17,12%, във Варна – с 4,89%, във Велико Търново – с 2,89%, във Враца – с 5,42 %, в Разград – с 7,45%.

"Относно настояването, че подобно увеличение на цената на топлината енергия е прекалено високо, нека бъда ясен – КЕВР не може да определи цената на един енергоносител, в случая природен газ, който е вносна енергийна суровина и идва с тази висока цена на входа на България. Ако доставчикът „Газпром експорт“ намали тази цена, комисията незабавно ще отрази това намаление и в цените на топлинната енергия", аргументира повишаването Иван Иванов.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net