Майките на деца с увреждания готвят "брутален" протест в столицата

By 16 Юли 2018 Прочетена 1804 пъти 0

Майки на деца с увреждания излизат на ефективен, "брутален" протест на 30 юли.

Те са недоволни от поправките в Закона за личната помощ, който не отразявал исканията им. Според омбудсмана Мая Манолова за хората с увреждания нищо не се променяло, тъй като текстовете възпроизвеждали на 70% действащия закон, като в немалка част ситуацията дори се влошавала.

"В текстовете на промените не е ясно как ще бъде оказвана тази индивидуална подкрепа, няма ясно изразени правила и критерии как ще се класират хората, не е ясен и съставът на комисията, която ще извършва оценките", коментира преди срещата Манолова.

Още по-притеснително било това, че подкрепата е в четири направления, които действат и в сегашния закон.

"... Помощ за адаптиране на жилище, за медицински изделия, финансова помощ и социални услуги, и в момента фигурират в настоящия закон. Нищо не се променя по отношение на помощните средства. Хората с увреждания настояват да получават помощни средства, а не определена сума", заяви още омбудсманът.

Днес поправките бяха обсъдени в Министерството на труда и социалната политика, в присъствието само на Мая Манолова. Екипите й са изчислили, че ще са необходими допълнително 105 млн. лева през 2019 година, за да се приложи Законът за личната помощ.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net