fbpx

МВР е подало сигнал през миналата година за планирано бягство на един от избягалите затворници в София

By 04 Април 2018 Прочетена 1065 пъти 0

Човешки грешки и техническо неокомплектоване на системите за сигурност са в основата на въоръженото бягство на двама престъпници от централния софийски затвор. Това заяви днес министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на изслушване в Народното събрание.

По думите на министръра на вътрешните работи Валентин Радев още миналата година е подаден сигнал, че има данни за подготвяно бягство на Владимир Пелов. Той допълни още, че са взети и всички мерки избягалите да не минат границата.

"Информацията е подадена на Министерство на правосъдието и тези, които са заинтересовани от това. Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора", каза вътрешният министър.

Според правосъдният министър Цецка Цачева става въпрос за човешка грешка и техническо неокомплектоване на системите за сигурност.

"Безспорно в случая става дума за човешки грешки и за техническо неокомплектоване на системите за сигурност, които действат. Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяни вещи в затворите. Контрол се осъществява ежедневен от дежурните, които са на смяна и проверяват тези смени. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, а единият с нож, а другият с пистолет, значи, че тези вещи са внесени в затвора", заяви Цачева.

От БСП отново заговориха за оставки.

"Политическата отговорност е въпрос на оставка, затова ви призоваваме да не се бавите", призова депутатът от левицата Валери Жаблянов.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, от БСП се опитвали да политизират случилото се.

"Трябва да се мобилизира целият ресурс на държавата и, където е нужно, да се направят законодателни промени, за да не се допускат подобни случаи. Колегите от БСП се стараят да политизират всеки случай, но мога да им припомня за случая с бягството от април 2014 година", заяви Цветанов.

Цецка Цачева бя категорична, че ще си подаде оставката ако  министър-председателят я поиска и прецени, че тя носи персонална отговорност за случая с двамата избягали затворници.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net