Отхвърлиха оставката на заместник-председателя на НС Емил Христов

By 02 Май 2018 Прочетена 1397 пъти 0

Не приеха исканата оставка на заместник-председателя на народното събрание Емил Христов. "За" гласуваха 71 депутати, а против бяха 118.

Искането за оставката на Емил Христов бе внесено от БСП, след като в сградата на парламента не бяха допуснати хора с увреждания. Според Антон Кутев, той е допуснал груба грешка.

"Недопускането на тези хора в залата показва бездушието на властта, нещо, в което ни обвинява цялото общество. Хората с увреждания са най-онеправданите от цялото общество, доходите са им безкрайно ниски. Едно дете с увреждания получава 800 или 900 лв., но в момента, в който навърши 18 години получава 200 лв. Системата казва на тези хора колко процента те са негодни, за да бъдат част от общество, но не им казва как да бъдат част от обществото", заяви Кутев.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов днес е било загубено ценно парламентарно време в дебата по оставката.

"Загубихме ценно парламентарно време а дебата. От ГЕРБ стоим твърдо зад Емил Христов. Няма да позволим подобни опити за агресия. Намалете това противопоставяне, не печелите нищо от него", обърна се към БСП Цветанов.

Емил Христов смята, че от БСП трябва да се извинят на хората с увреждания, които употребили.

"Повече от час сте крили от мен, че има граждани, които са спрени от охраната. Г-н Кутев каза, че ме е уведомил докато водя заседанието, как охраната е изпълнявала моя заповед след като аз съм чул, че тези хора са спрени след 1 час. Опитах се да кажа няколко думи за истината веднага след този неприятен случай. За съжаление, до момента продължаваме да чуваме неистини. Направих справка - това не е единственият случай, в който са искали да влязат и са били ограничавани от охраната", посочи на свой ред Емил Христов.

Междувременно представители на хората с увреждания влязоха в парламента и се срещната с председателите на групи. Те са получили уверения, че има политическа воля за промяна.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net