fbpx

Равносметката от бедствието в Бургас до момента - 4 жертви, една жена в неизвестност и 7 скъсани язовирни стени

By 26 Октомври 2017 Прочетена 1434 пъти 0

4 жертви взеха до момента наводненията в Бургаско, където на 24 октомври паднаха близо 200 л./кв.м. валежи.

Заради проливните дъждове бе обявено частично бедствено положение в няколко общини в региона. Издирва се и една изчезнала жена. Все още няма данни за стойността на щетите, нанесени от проливните дъждове. Кметовете на населени места са започнали обходи, както и общинските комисии за оценка на щетите.

Вътрешният министър Валентин Радев каза, че след разговорите му с пострадали в района, за много от хората е необяснимо как се е стигнало до такова бедствие, въпреки големите дъждове.

"В момента полиция и жандармерия са по пътищата и в бедстващите населени места в област Бургас. До края на деня се отваря пътят Бургас - Средец. Мостовете на село Черни връх и Голно Езерово продължават да бъдат ремонтирани. Полиция и жандармерия помагат на гражданите", каза Валентин Радев, като допълни, че областният управител на Бургас Вълчо Чолаков ще внесе днес сигнал в прокуратурата за изясняване на причините за бедствието.

Екоминистърът Нено Димов заяви, че от Басейнова дирекция в Бургас са били направени множество предписания за почистване на речните корита в общините Бургас и Камено. Той каза също, че има и сериозен проблем с депото за твърди битови отпадъци.

"Има частично компрометирана дренажна система. Не се наблюдава изтичане, но има сериозно свлачище, което трябва да бъде укрепено. В момента там отива заместник-министър, в събота заминавам и аз, за да видим необходимите действия, които трябва да бъдат предприети. С кмета сме в постоянна връзка с оглед на това да решим проблем за отварянето на временни площадки за съхраняването на отпадъците в различните райони, така че да има къде да се извозват до момента, до който депото ще започне да работи отново и те ще бъдат трайно депонирани там", каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов изнесе данни, според които са установени 7 скъсани язовирни стени в Бургаско.

"Проблемният язовир "Чутурата", от който е тръгнало преливане, е собственост на юридическо лице. При язовири "Чамджик 1", собственост на община Каменово, и язовир "Чамджик 2", собственост пак на общината, язовирната стена е с обшивка и разрушения след проливни валежи през октомври 2014 година. В община Бургас, квартал "Меден рудник" има 4 броя каскадни язовири - "Сухото дере" 1, 2, 3 и 4, собственик е ЗКП "Бъдеще". Язовир "Блаза" е собственост на община Айтос. Всички тези язовири са с предписание за почистване на дървесната и храстовата растителност, както и за възстановяване на локални обшивки.", съобщи икономическият министър, като уточни, че са разпоредени са допълнителни командировки на служители в Бургас и 24-часово дежурство на проблемните язовири. 

От БСП призоваха Министерството на икономиката да извърши законодателни промени, свързани с класификацията на потенциално опасните язовири.

"Един от наболелите въпроси в момента наистина е свързан с ДАМТН, тъй като има пропуск в законодателството. Имаме класификация на язовирите като потенциални и опасни. Става въпрос за тези, които са над 50 хил. кубика. В случая с Бургас имаме 7 язовира, представляващи каскада. Всеки от язовирите самостоятелно не представлява потенциална опасност, но при интензивни валежи за няколко денонощия, може нещо да се случи", изтъкна народният представител от левицата Манол Генов.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net