Апелативният съд във Велико Търново ще гледа делото за голямата кражба от музея в Бяла

By 02 Ноември 2017 Прочетена 2673 пъти 0

В началото на декември в Апелативния съд във Велико Търново ще тръгне делото за кражба на ценни експонати от музей "Освободителна война" в Бяла.

То е заведено по въззивен протест на окръжна прокуратура Русе и жалби на тримата осъдени на първа инстанция. Става дума за две служителки на музея и колекционер от Ямбол.

Припомняме, че със своя присъда от 31 май тази година Окръжен съд – Русе призна подсъдимите за виновни в това, че през периода от началото на 2008 до октовмри 2013, след предварителен сговор, отнели чужди движими вещи, заведени в основния и в научно-спомагателния фонд на Исторически музей - Бяла на обща стойност близо 470 хиляди лева.

Колекционерът от Ямбол Тошко Станев получи 8 години лишаване от свобода, а служителките на музея – Димитрина Мангова и Татяна Йорданова бяха осъдени на по 6 години затвор.

Според обвинението са откраднати три пушки, две карабини, различни униформи – със снаряжение, параходен фенер, 11 пики, 9 фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри. Кражбата е в големи размери и представлява особено тежък случай, като според обвинението при двете служителки на музея става дума и за престъпление по служба.

Оръжията и униформите, които са откраднати, са от времето на Руско-турската освободителна война и са дарение от Русия и Румъния.

Липсата на експонати била установена при проверка на 12 септември 2013, извършена от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net