Евродиректива затваря депото за отпадъци в Бяла на 1 януари

By 30 Ноември 2017 Прочетена 1998 пъти 0

Заради закриване на сметището в Бяла от 1 януари догодина и извозването на отпадъците в съседен град, може да се наложи домакинствата да плащат допълнителна сума върху такса "смет".

Тя ще бъде подложена на обществено обсъждане, което ще се проведе на 22 декевмри. Планираният засега скок ще бъде между 5 и 7 лева на година за домакинство.

Въпросът беше обсъден на днешното редовно заседание на общинския съвет. Кметът Димитър Славов обясни, че от 1 януари трябва да извозват отпадъците в съседен град, до изграждането на регионално депо в Бяла.

По неговите думи най-добрите условия засега са дадени от депото в Русе, което обаче е на над 50 километра разстояние, което допълнително ще увеличи транспортните разходи. При извозването на отпадъците обаче се очакват и допълнителни разходи освен тези за транспорт.

Проблемът с изграждането на регионалното депо в Бяла е от години. След като преди години проектът бе стопиран, на няколко пъти прилагането на евродирективата бе отлагано. По думите на кмета на Бяла обаче, вече е в сила заповед, която няма да позволи ново отлагане на влизането на директивата в сила.

Проектът за регионалното депо за битови отпадъци в Бяла бе наскоро възобновен и се очаква да приключи през ноември 2018 година. Същият проблем със закриване на депата и извозването на отпадъците имат и съседните общини Полски Тръмбеш и Две могили.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net