Над 900 участници събра петото издание на фолклорния фестивал "Напевите на Янтра" в село Стърмен

By 16 Септември 2019 Прочетена 1990 пъти 0
В голямата зала на Народно читалище "Развитие" се изявиха близо 70 певчески и танцови колектива от цяла България В голямата зала на Народно читалище "Развитие" се изявиха близо 70 певчески и танцови колектива от цяла България снимка: КИС 13

Над 900 участници събра петото издание на фолклорния фестивал "Напевите на Янтра" в беленското село Стърмен.

Инициатор и организатор на събитието е Народно читалище "Развитие". Фолклорния фестивал в Стърмен откри кемтът на община Бяла Димитър Славов.

В голямата зала на читалището се изявиха близо 70 певчески и танцови колектива от цяла България, като за първи път имаше участници от Сливен, Габрово, Тутракан, Нови пазар и Плевен. Най-възрастният изпълнител беше 86-годишният Петър от Габрово, а най-младият – Тея от Борово, която е на 5 години. Целта на фестивала е съхраняването на изворния и автентичен фолклор и предаването на живото културно наследство на идните поколения.

За втора година фестивалът бе с конкурсен характер, жури с председател етнографа Мариана Нуцова оценява изпълненията на участниците.

Фестивалът бе с награден фонд, осигурен от настоятелството на НЧ "Развитие" в Стърмен, кметството и Общината. След като приключи своята работа, компетентното жури връчи грамоти и медали на най-добре представилите се участници.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 16 Септември 2019 18:06
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net