Обжалват разпределението на мандатите в Бяла

By 09 Ноември 2015 Прочетена 2221 пъти 0

В Русенския административен съд започна дело срещу избора на общински съветници в Бяла. Производството е образувано по жалба на местна коалиция срещу решението на Общинската избрателна комисия от 27 октомври.

Според жалбоподателите е била допусната техническа грешка поради неправилно приложение на метода на Хеър-Ниймайер, в следствие на което мандатите за съветници не са били правилно разпределени по кандидатски листи. Днес в съда, от коалицията поискаха математическа експертиза.

Според председателя на ОИК изчисленията са направени по елементарна математика, поради което не беше назначена експертиза. Адвокатът на коалицията потвърди тезата си, че е допусната грешка при преразпределението на мандатите и поиска решението на ОИК да бъде отменено. От своя страна представителят на избирателната комисия обясни подробно как точно е сметнат вота.

Всички действителни гласове – 5318 се делят на 17, колкото е броят на мандатите в общинския съвет. Със закръгляне се получава 313 гласа което е общинската избирателна квота. Големият спор между страните бе квотата по Хеър-Ниймайер, която е 263. В жалбата обаче е описано, че тя е 313. Поради тази причина, Админситративният съд сложи край на производството и обяви, че ще се произнесе с решение в 7-дневен срок. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net