В Бяла официално представиха филма, посветен на баронеса Юлия Вревска /ВИДЕО/

By 21 Септември 2020 Прочетена 3747 пъти 0

В Бяла представиха филма "Ангелът на милосърдието", посветен на баронеса Юлия Вревска.

Като милосърдна сестра тя оставя един от най-ярките уроци по човеколюбие и състрадание по време на Руско-турската освободителна война. Гробът на баронеса Юлия Вревска се намира в двора на Историческия музей в центъра на Бяла. Тя остава завинаги в сърцата на българите като Ангела на милосърдието.


Юлия Вревска е една светица в очите не само на жителите на Бяла, но и на всички българи, заяви кметът на Общината Димитър Славов. Тя е продала имението си за да може да оборудва един санитарен отряд, за да се бори за живота на руските войници по време на Руско-турската освободителна война.

Много хора изявили желание да участват във филма, в това число ученици и дори истински медицински сестри, сподели още Димитър Славов.


Режисьор на филма за Юлия Вревска е Борис Радев. Той разказва личната история на една жена, която е била в елита на Европа, но се отказва от средата в която живее, за да помага на ранените войници. Журналистът Аделина Радева признава, че преди да започне да работи по сценария на филма, е знаела най-основното от историята на Юлия Вревска.

Филмът е изцяло финансиран от Община Бяла, като средствата са пренасочени от направени икономии от непроведени заради COVID-19 събития в културната програма на общината.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 21 Септември 2020 16:51
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net