fbpx

Съдът прекрати делото за предсрочното отстраняване на кмета на двемогилското село Бъзовец

By 12 Октомври 2020 Прочетена 1636 пъти 0
Съдът прекрати делото за предсрочното отстраняване на кмета на двемогилското село Бъзовец Съдът прекрати делото за предсрочното отстраняване на кмета на двемогилското село Бъзовец снимка: КИС 13

Със съдебен акт Административен съд – Русе остави без разглеждане жалбата на общинския съветник от СДС в Две могили Бисер Йончев относно предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на село Бъзовец Лъчезар Минев.

Той обжалва решението на Общинската избирателна комисия, с което тя е отказала да отстрани предсрочно от поста кметът на двемогилското село. В мотивите си Бисер Йончев посочва, че процесното решение е неправилно, незаконосъобразно и издадено при съществени нарушения на материалноправните разпоредби.


С протоколно определение от 5 май тази година съдът спря производството до приключване на конституционно дело №5/2020 година, а след произнасянето на Конституционния съд по казуса, делото бе възобновено.

В хода на съдебното производство съдът констатира, че жалбата е недопустима, а нередовностите по нея не са отстранени. Съгласно чл. 147, ал. 1 от АПК право да оспорват административните актове пред съда имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него. Законът за местно самоуправление и местна администрация (чл. 42, ал. 5) ясно упоменава кои са носителите на право на оспорване на тези актове – заинтересовани лица; централните ръководства на партиите и коалициите, представени в съответните общински съвети и/или упълномощени от тях лица.


В тази връзка съдът намира, че жалбата на Бисер Йончев се явява недопустима, тъй като общинският съветник не е сред кръга на лицата с право на оспорване на акта. Според съда приложеното по делото пълномощно от областния председател на ПП СДС - Русе и член на Националния съвет, с което е упълномощен жалбоподателят да оспори решението на ОИК – Две могили пред Административен съд – Русе, не може да бъде прието като надлежно упълномощаване, тъй като обл. председател е и член на Националния съвет, но не е част от централното ръководство на партията.

Въз основа на установената фактическа обстановка съдебният състав остави жалбата без разглеждане и прекрати съдебното производство.

Определението на Административен съд – Русе подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в срок до 7 дни от съобщаването му на страните.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 12 Октомври 2020 16:22
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net