ВИДЕО: Искат промяна на механизма за енергийни помощи на бизнеса

By 05 Януари 2023 Прочетена 527 пъти 0

Предлагат промяна на механизма за енергийни помощи за бизнеса.

Според Института за развитие и управление на ресурсите, подходът за подпомагане е неефективен, защото всички получават компенсации, независимо дали имат реална необходимост от подкрепа.

Затова от института предлагат помощта за предприятията да бъде определена по групи, а в критериите за получаване на енергийни субсидии да залегне задължението за прилагане на мерки за енергийна ефективност.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Достъп до компенсации имат над 630 хиляди частни стопански субекта. Въпреки получената от бизнеса държавна помощ възлизаща на над 10 млрд. лв, това не доведе до сваляне или задържане на крайните цени на стоките и услугите, а е генератор на инфлация, посочват от Института за развитие и управление на ресурсите. Оттам са изчислили, че потребителската кошница за една година е поскъпнала с близо 50%, тъй като в цените са включени и увеличени предполагаеми разходи въпреки получените от бизнеса енергийни компенсации. Затова предлагат промяна на механизма за подпомагане.

От Института за развитие и управление на ресурсите отново предупредиха за опасността България да бъде санкционирана за неизпълнение на европейското законодателство. Става дума за прилагането на регламента за преразпределяне на събраните свръхприходи от енергопроизводителите за пряко финансиране на домакинствата и малките и средни предприятия за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.

Всяка страна-членка е задължена до юни да представи пред Европейската комисия няколко отчета за прилагането на регламента, като първият доклад трябва да бъде до края на януари.

Вижте повече по темата във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 05 Януари 2023 16:18
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net