Политическите сили в Русе не се разбраха за ръководството на Изборната комисия

By 14 Април 2024 Прочетена 1095 пъти 0
Така съставът на РИК-Русе за вота "две в едно" на 9 юни ще бъде определен от Централната избирателна комисия. Така съставът на РИК-Русе за вота "две в едно" на 9 юни ще бъде определен от Централната избирателна комисия. Снимка: Областна администрация - Русе

Политическите сили не успяха да постигнат консенсус при консултациите за сформиране на Районната избирателна комисия в Русе.

Така съставът на РИК-Русе за вота "две в едно" на 9 юни ще бъде определен от Централната избирателна комисия. Това трябва да се случи най-късно до другия петък – 19 април.

Консултациите бяха проведени на среща днес, организирана от областния управител Данаил Ковачев.

От ГЕРБ-СДС поискаха да имат един заместник-председател в лицето на Стела Стоилова. За членове бяха издигнати Миглена Ангелова, Борислав Жечев и Стефан Донев. Румен Николов пък бе предложението за резервен член.

ПП-ДБ предложиха за секретар Иван Дойнов и членове Бранимир Стефанов и Стефан Бонев. Звезделина Рафаилова беше предложението на ПП-ДБ за резервен член.

От страна на ДПС поискаха Шейнур Еюб да бъде заместник-председател, а член да е Есин Вейсалова-Митева. Техният резервен член е Айтен Исмаилова.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

"Възраждане" настояваха за председател в лицето на Лиляна Владимирова и член Димитър Димитров. Предложението за резервен член на "Възраждане" бе Йоана Неделчева.

"БСП за България" издигнаха Милена Хинкова за председател. Екатерина Заякова пък бе посочена за резервен член.

От "Има такъв народ" за заместник-председател издигнаха Ина Райчева. Огнян Минчев е резервният член на ИТН.

Така се оказа, че има две предложения за председател – на "Възраждане" и "БСП за България", три за заместник-председател и едно за секретар.

По предложение на Валентин Колев от ГЕРБ-СДС бе прието РИК-Русе да е с четирима заместник-председатели, каквато възможност дават изборните правила.

РЕКЛАМА

Изборът на председател обаче блокира консултациите, тъй като "Възраждане" бяха категорични, че няма да отстъпят. Те заявиха, че компромисно биха дали председателското място единствено, ако имат секретар. Припомняме обаче, че единствено ПП-ДБ бяха дали заявка за секретар. От "Възраждане" не пожелаха да вземат свободното четвърто място на заместник-председател.

В крайна сметка всички се обединиха около трите имена за заместник-председатели, но поради липса на консенсус за председател и секретар се стигна до ситуацията решението за това кой ще бъде в ръководния състав на РИК да бъде взето от Централната избирателна комисия.

Разпределението на местата на парламентарно представените политически сили в РИК е: ГЕРБ-СДС – 4 членове, ПП-ДБ – 3 членове, ДПС и "Възраждане"  – по 2 членове, "БСП за България" и ИТН – по 1 член.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net