Русенският университет и Хюндай България обединиха усилия в първия семинар за иновациите в електромобилите

By 30 Ноември 2023 Прочетена 477 пъти 0
Русенският университет и Хюндай България обединиха усилия в първия семинар за иновациите в електромобилите Русенският университет и Хюндай България обединиха усилия в първия семинар за иновациите в електромобилите снимка: РУ "Ангел Кънчев"

Днес в зала "Сименс" на Русенския университет се проведе семинар на тема "Нови технологични решения, използвани в електромобилите".

Инициативата е част от партньорството между Хюндай България и висшето училище, като това е първият семинар от поредицата Електрификация и иновации в автомобилната индустрия. Лекцията е насочена към ученици от последните класове на русенските гимназии и студенти, обучаващи се в технически специалности в Русенския университет. В нея се включиха възпитаници на три професионални гимназии – по Механотехника, по Транспорт и по Електротехника, а целта е да научат повече за електрификацията и иновациите в автомобилната индустрия.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Събитието откри заместник ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение Пламен Даскалов, който подчерта, че Русенският университет има прецизна структура, основана на дългогодишни традиции за ефективно сътрудничество с училища, местни структури и организации. Това мероприятие служи като потвърждение на този факт. Висшето училище е с иновативен подход и уникален стил на работа, каза още той и посочи, че в България има само 10 научноизследователски университети, а Русенският е един от тях. Г-н Даскалов отбеляза, че в университета има множество клубове по интереси, в които студентите развиват допълнителни професионални знания и умения.

За всеки, който търси високи образователни умения и актуални новости, Русенският университет предоставя идеалната среда. От 4 декември започва набирането на студенти, като всеки има възможността да кандидатства в желаната специалност, каза още зам.-ректорът.

Във форума участваха проф. Росен Иванов от Транспортния факултет, както и ръководителите на двата отбора, които представят Русе на Шел екомаратон – доц. д-р Иван Белоев и д-р Илияна Минковска. Те разказаха пред участниците за своите разработки и участия в състезанието от 2014 година насам. Русенският университет е единственият в България с два отбора в двата класа и единственият, който два пъти е печелил купата за дизайн, подчерта доц. Белоев.

Форумът продължи с лекцията на г-н Пламен Малджански, технически експерт и инженер от Хюндай България, който представи някои нови технологични решения, използвани в електромобилите. Той разказа за последните тенденции и технологии, използвани от Хюндай в света на електрическите превозни средства. Освен теоретични познания, г-н Малджански посочи и практически примери, както и реални случаи от индустрията.

Студентите и учениците имаха възможността да споделят своите идеи. Лекторите подчертаха, че диалогът между образованието и индустрията е необходим и подкрепя развитието на талантливи и амбициозни млади хора в автомобилния бранш.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net